Elastieken kleed


Dankzij vermiljoen die mij er attent op maakte dat in de laatste knipmode (maart 2009) een leuke rok stond ben ik dat boekje dus maar weer eens gaan kopen. En ja, die rok ziet er heel leuk uit. Maar nog leuker is dit zomerkleedje:

Ik heb het dus gemaakt en het is fantastisch! Past altijd, want er zit overal rek in hoewel de stof zelf niet meerekt. Je ziet al die overschotten na 5 zwangerschappen bijna niet onder al die elastiek. Ik had veel minder stof nodig dan beschreven in het boekje (met 1,70 ipv de voorgeschreven 2,10m kwam ik toe, dus er zit nog een rokje in voor een of andere dochter). Het was relatief snel klaar en naaien met elastiek in de onderspoel is echt niet moeilijk! Als ik het al niet was, dan ben ik nu dus echt gelukkig.

Een kleine tip voor als je met de elastiek in je onderspoel werkt: knoop de uiteinden van de elastiek aan elkaar vast; en doe dat ook met die loshangende draadjes van je bovendraad, maar haal ze eerst met een naald naar binnen toe zoals je op de foto kan zien:

13 gedachtes over “Elastieken kleed

 1. icantsew zegt:

  i didnt mean you were clever to hide your supposed baby weight (where where where?) i meant clever to make anything with your hands 🙂 you look fabulous my dear wish i looked as good as you!
  smooches rosey

  Like

 2. hilde zegt:

  merci allemaal!! @vermiljoen: ah ja tzijn rooje schoenen he! die heb ik toch ook al eventjes, en nog zo geod als nieuw, want zo’n hoge hakken draag ik alleen voor de foto 😉
  En ik zei het toch: met al die elastiek zie je niet dat ik 5 kinderen heb gekregen, tis echt een topper, dit kleedje,ik ga er zo nog maken denk ik…

  Like

 3. Ella Montella zegt:

  Hé tante hilde, bij het zoeken naar het patroon voor DE maart ’09-rok, kwam ik dus ook dit kleedje tegen en ik heb al maar meteen het patroon overgenomen, want was er ook meteen zot van!
  Alleen… ik heb nog maar net mijn eerste proefrokske achter de kiezen en ik vind dit jurkje er toch niet zo simpel uitzien… met al dat elastiek enzo. Denk je dat het een haalbaar project is voor een beginneling? Ik heb namelijk nog een kleine 2 meter stof die ideaal zou zijn voor dit modelleke (en blijkbaar hebt ge maar 1m70 nodig?), maar ‘k heb wat schrik om eraan te beginnen. Tips en aanmoedingingen zijn dus altijd welkom!

  Like

 4. hilde zegt:

  @ella montella=: het is ondertussen al eventjes geleden, maar het was echt niet zo moeilijk om te maken. Er komt namelijk geen rits of knopen in voor en dus is alles relatief makkelijk in elkaar te zetten. het stikken met elastiek is ook erg eenvoudig: je moet de elastiek zonder uit te rekken met de hand op de onderspeol opwinden. De eerste lijn die je stikt zal nog niet zoveel rimpelen, maar geen nood, vanaf lijn 3 zal het beter gaan en zie je het uiteindelijke resultaat. het enige waar je op moet letten is dat de elastiekstiklijnen mooi evenwijdig met elkaar lopen.
  succes en als je nog vragen hebt, vraag maar he!

  Like

 5. Ella Montella zegt:

  Hola, gij had gewoon al onmiddellijk geantwoord, ik had dat niet eens door, dankuwel daarvoor!
  Ik ga straks eens langs de Veritas voor elastieken draad en dan de komende dagen/weken stillekesaan dat kleedje in elkaar proberen zetten…
  Mijn stofke is wel iets synthetisch en flinterdun, ik hoop dat het daarmee gaat lukken, want ik vind ze echt ideaal voor dat kleedje! Ik ben zeer benieuwd naar het rimpeleffect… ik hou uw noodlijn in het achterhoofd!

  Like

 6. Ella Montella zegt:

  Tante hilde, ik zit al in de problemen… 😦
  En wel met die verdraaide gerimpelde halsruche. Het rimpelen is intussen gelukt, maar nu zit ik in de knoop met de termen in de handleiding van de Knip om dat beleg eraan te stikken.

  “Stik het beleg langs de voorhals, stik hierbij de ruche tussenuit”???

  “Leg de naden onder het beleg en stik de aanzetnaad door. Vouw het beleg naar binnen”???

  En waarom is er geen beleg voorzien om de rafelige naad in de nek te verdoezelen?

  Ik nu wel net op je foto dat jij die halsruche precies achterwege gelaten hebt… of is dat gezichtsbedrog? Ik neig ook eerder naar die oplossing, want ik zie het écht niet, met dat beleg… het klonk allemaal zo eenvoudig, maar ’t valt me toch dik tegen eigenlijk…

  Like

 7. hilde zegt:

  @marijke: in de knipmode stond het dus: die van maart 2009; maar elk jaar opnieuw staan er wel ergens leuke eenvoudige jurkjes in de knip of ander boekje. Bij dit model heb ik -herinner ik me nu ella er mee bezig is – een heleboel weggelaten van het oorpronkelijk patroon: ruches aan de halsnaad weggelaten en de mouwen heb nadien ingekort

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s