Sponzen broekje

 
Er rest mij niet veel tijd meer, naaien moet nu heel snel gaan, want na 7 maanden thuis moet ik maandag weer aan het werk. Nooit eerder was een broekje zo snel klaar als dit sponzen exemplaar. 

Je hebt nodig:

 • een patroon van een broekje in de gewenste maat
 •  1 sponzen handdoek
 • 1 stuk boordstof, of andere rekbare stof
 • ideaal als je een overlock hebt


Knip het patroon van het broekje uit de dubbelgevouwen handdoek.  Zorg ervoor dat de boord van de pijpjes netjes op de rand van de handdoek ligt (hier is het ‘snelle’ aan het broekje, je moet immers geen zomen naaien)

Stik de zijnaden van de pijpjes. Draai één  pijpje naar de goede kant en stop het in het andere pijpje (met de goede kanten van de stof op elkaar) zodat de kruisnaad op elkaar ligt. Stik nu de kruisnaad. Het broekje is nu al half klaar.

Knip een stuk van de boordstof dat ongeveer 1/3 smaller is dan de bovenrand van het broekje. Stik de zijnaad en vouw dubbel. Met 4 spelden speld je het vast op de bovenrand van het broekje (de spelden komen netjes op middenvoor-zijnaad-middenachter-zijnaad). Lock het geheel vast en  klaar!

Toch nog enkele tips:

 • De aard van het stofje laat nogal veel pluis achter na het knippen, waardoor stofzuigen nodig wordt. Al moet ik wel zeggen dat ik dat laatste zelf dus achterwege gelaten heb, maar ik kan jullie de tip maar meegeven, toch?
 • tip voor de mama van een meisje : Sponzen broekjes zijn unisex, voor meisjes gebruik je gewoon een bloemenhanddoek, en mannen hebben daar helemaal geen veto over te stellen!
 • Je kan zelfs een oude gebruikte handdoek hiervoor nemen, dan wordt het nog goedkoop ook. Maar omdat mijn handdoeken met zoveel kinders in huis gewoon té versleten zijn, heb ik gewoon voor dit experiment een nieuwe gekocht in de hema voor €2.

Winand was een erg gewillig model. Hij liet spontaan alle kanten van zijn nieuwe broekje zien:7 gedachtes over “Sponzen broekje

 1. Riet zegt:

  En laat deze ‘mama van een meisje’ nu net de fiere eigenares zijn van een collectie oude handdoeken om u tegen te zeggen! (Want de veto-echtgenoot krijgt er om één of andere bizarre reden elk jaar cadeau van de Sint). Hupsakee, alweer een patroontje voor op mijn toekomstige-projecten-lijstje!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s