Mijn versie van de smockjurk

“Het atelier tantehilde draait hier op volle toeren! Er komt stoom uit de naaimachine en dus heeft tantehilde zich buiten op het terras moeten placeren met haar machinegerief!”

Deze keer een jurk voor de oudste dochter, gemaakt zonder patroon. En zonder patroon is ook letterlijk zonder patroon, maar het is wél echt op maat gemaakt!

 

Hoe doe je dat? Geen schets, geen potlood of papier nodig. 4 kopspelden en een goede stofschaar volstaan voor dit ‘patroon’.  Ik hoor je lachen: zal wel! Dat deed mijn man ook. Lachend bekeek hij wat ik deed (en ik las het in zijn ogen: ‘weer zoiets wat in de mand-der-mislukkingen belandt’).

Je zet de dochter in kwestie bovenop de tafel en je houdt de lap stof voor haar. De lap stof steekt ongeveer 15cm boven haar schouders uit. Een eerste kopspeld steek je in de lap stof ter hoogte van de schouders, een tweede ter hoogte van de halsuitsnijding, een derde onder de arm en een laatste vierde zo lang je de jurk wil hebben.

Ondertussen zet je hem (die lachende man dus) aan het werk en vraag je om de elastiek op je onderspoel te winden, maar wees heel duidelijk: zónder spanning op de elastiek te zetten!

Je vouwt de stof nauwkeurig in vier en begint te knippen:

-op de plaats van het onderste speldje knip je de lap stof af: dit is de zoom van de jurk

-aan de kant van de ‘armsgaten’: van in het midden bovenaan recht naar beneden met een ronding tot aan het derde speldje

-aan de kant van de halsuitsnijding, op ongeveer 6cm van de geknipte rechte lijn van daarnet, met een ronding tot aan het tweede speldje van de halsopening.

(het eerste speldje van de schouders is enkel om te weten hoe lang je de striklinten wil hebben, dat kan je gewoon weghalen als je stof geknipt is.)

Voila, patroon is klaar en tegelijk is de stof geknipt. Is dat al geen tijdswinst?

Het stikken:

-de bovenrand van het kleed 2x omslaan en stikken: dus vanaf het armsgat, het striklint, de halsuitsnijding, weer een striklint  tot aan het andere armsgat, en ook zo voor het rugpand. (als je slim bent geweest , zoals ik, dan is je jurk in 1 geheel en heb je zo dadelijk slechts 1 zijnaad te stikken)

-Stik nu de zijnaad toe (en eventueel locken of zigzag). Maak nu ook de zoom onderaan, want nu moet je elastiek in de onderspoel doen voor het smocken: 5lijntjes netjes onder elkaar, rondom rond ter hoogte van de borst en het kleed is klaar!

Hier kan je zien wat ik bedoel als je mijn uitleg niet snapt:

En toen het kleed klaar was en ze eindelijk mocht passen, deed ze dus dit:

Jahaaa! Mijn dochter van 6 fietst! Losjes alsof ze nooit anders gedaan heeft, en helemaal alleen op 2 wielen!

(Gelukkig heb per dag twee keer een uur treingenot en een halfuur middagpauze om dingen uit te schrijven en te tekenen.  Twee keer voordeel: ik  hou mij nuttig bezig op de trein en op de middag en jullie weten nu hoe het in elkaar zit, want anders had ik hier helemaal geen tijd voor. Gaan werken, daar win je tijd mee, lol!)

update: ik realiseer me nu dat ik een lap stof gebruikt heb met bizarre afmetingen: slechts 120cm breed. Als je stof dus de gewone 140 of 150cm breed is, kan je toch beter een cm of 20 van de zijkant afknippen voordat je het patroon begint te knippen.

7 gedachtes over “Mijn versie van de smockjurk

 1. Karoeza zegt:

  Aaw echt enig!
  Ik heb al 4 mnd twee stofjes liggen voor een smockjurkje
  (ja, ook één zonder patroon). Nog een paar dagen werken
  dan heb ik vakantie. Hopelijk komt het er dan eens van 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s