Kabels breien

Ik heb leren breien in het eerste leerjaar, ik was toen 6 jaar. We moesten een poppetje breien en op het einde van het jaar hadden een vriendinnetje en ik als enigen het poppetje klaar (en mijn man, ik denk dat die nooit heeft begrepen hoe je één steek moet breien, al zat hij toen ook in diezelfde klas). 

Een paar jaar later breidde dat vriendinnetje een trui voor zichzelf. Een rode trui met kabels.  Jaloers dat ik was!!  Kabels breien, dat leek een onmogelijk ingewikkelde opgave! Ik begon dadelijk ook aan een trui voor mezelf (zonder patroon uiteraard, het moest helemaal van mezelf zijn), en had na een hele winter breien een korte vleermuismouwen-trui klaar (tja, jaren ’80 he) met heel veel verschillende steekpatronen, maar geen kabels… Ik heb die trui heel veel gedragen tot ik ongeveer 13 jaar was, toen heb ik het vormloze ding weggegooid. Jammer, je zou nooit iets zelfgemaakt mogen wegdoen, mijn moeder zal het niet geweten hebben dat ik het weggegooid heb.

Dit hele verhaal enkel om te zeggen dat ik vele jaren later ondervonden heb dat kabels breien helemaal niet moeilijk is. Rechts en averechts, en af en toe een paar steken in de verkeerde volgorde breien, zo simpel is dat. 

Het model is dus gebaseerd op de ‘First size matinée jacket’ zoals ik het eerste pulletje gebreid heb.  En met heel wat berekeningen en proeflapjes heb nu dus hetzelfde met lange mouwen en kabels gebreid. Met aangepaste ouderwetse knoopjes is het helemaal af.

(ik heb niet alleen ouders met grote zolder, maar ook tantes die alles sparen en ten gepaste tijden doorgeven aan mij! Danku tante m. voor de knoopjes!)

(oh en kijk naar die schattige haartjes)

 

Voor mezelf (als ik het misschien nog ooit eens wil breien) en voor jullie heb ik heb het netjes uitgeschreven hoe ik dat gedaan heb. Ik ben geen held in breibeschrijvingen, maar wie wat van breien kent, kan het zeker volgen.

Met deze handige tutorial met veel foto’s begrijp je het hoe en waarom van kabels.  Voor wie een beginnende breister is, of nog nooit kabels geprobeerd heeft: oefen eerst met een simpel project, zoals deze beenwarmers.

 KLIK HIER voor de breibeschrijving van het kabelpulletje.

En om het helemaal jaren ’30 te maken, kreeg hij er ook nog zelfgebreide sokjes bij. Sokken breien had ik nog nooit eerder geprobeerd. Maar ook dat bleek eigenlijk simpel te zijn eens je het systeem doorhebt. Ik nam een patroon uit een boekje en met een kabel erbij verzonnen (ha ja) werd het dit:

(zo zacht dat de kat er niet van wil wijken)

Je kan de sokjes ook breien, ik heb het hier *klik* beschreven.

27 gedachtes over “Kabels breien

 1. Annelyse zegt:

  Super … ik wil me ook aan kabels wagen … ik begin er echter nooit aan omdat het mij zo moeilijk lijkt.
  En een pulleke breien voor de zoon staat ook op mijn todolijst.
  Hier ga ik zeker gebruik van maken

  Like

 2. An zegt:

  Waaw Tante Hilde, een supermooi truitje. Kabels breien was iets dat ik in het verleden kon maar ik zou nu niet meer weten hoe eraan te beginnen. Ik zal via uw links mijn geheugen direct eens gaan opfrissen sé. Alhoewel, een pull breien dat kan ik wel maar het ding in elkaar zetten, da’s dan weer andere koek.

  Like

 3. eloleo zegt:

  Sè, das weer mooi. Ik heb vorige winter een poging breien ondernomen maar ik word daar verschrikkelijk nerveus van. Ik snap het niet, ik kan het niet, ik heb er het geduld niet voor. Een-en-al bewondering van mijn kant! En oooooh, jij zat als klein meisje met je man in de klas. Is de vonk toen al overgeslagen? Zo romantisch…

  Like

 4. Patricia zegt:

  Beenwarmers is heb ik ook veel in de jaren 80 gedragen 😉
  Ik denk dat die kabels je je hele leven achtervolgd hebben, en nu is het eindelijk gelukt! HOERAAAA
  Mooie vest en de olifant vind ik ook leuk!! En Winand is 🙂

  Like

 5. Hannie zegt:

  Ach, ik zie dat vestje helemaal niet hoor, ik zie een heerlijk schattekind met van die heerlijke kinderbeentjes. Kan alweer zitten, ach balen wat gaat dat toch snel. Maar z’n vestje is ook errug leuk hoor, je kan goed kabelen.
  Groetjes, Hannie

  Like

 6. hilde zegt:

  @rosey: yes, I made the cardigan and babysocks myself, I even wrote the tutorial, but unfortunately only in dutch…
  @an: dit patroon is echt super, want er is slechts 1 naad te sluiten (allee kom 2), het is in 1 stuk gebreid!( je kan het op de foto van het vorige pulletjes zien)
  @eloleo: hihi, de vonk was eenzijdig overgeslagen in de lagere school. Hij heeft vééél en lang moeite moeten doen hahahaha! maar de volhouder wint he!
  @iedereen: dankuwel voor de lieve complimenten voor mijn zoontje, hij is een schatje!

  Like

 7. Bombilla zegt:

  Héél mooi!
  Ik heb hier al wat wol liggen voor een muts. Misschien moet ik er gewoon aan beginnen. Ik krijg er alvast zin in als ik die foto’s zo zie…

  Like

 8. Riet zegt:

  Aaah, breien. Het is me niet gegeven. Jou duidelijk wel. Lijkt me ook leuk voor poppen. En snel klaar dan, wegens minimini.

  Echt? Van in de lagere school al? Hoe leuk is dat! Als ik mijn ‘vlammen’ uit de lagere school bekijk ben ik blij dat dat bij mij niet is gebeurd. (Al was er één boerenzoon bij die nu een bijzonder succesvol bedrijf runt. Er is een vrouw aan de uier aan mij voorbijgegaan.)

  Like

 9. hilde zegt:

  ik zou hem niet willen inruilen voor eender wie uit diezelfde klas! En haha, officieeel ben ik de boerin in hoofdberoep van ons boerenbedrijf. maar gelukkig heb ik een stoere man die al dat zware werk van mij overneemt 😉

  Like

 10. Nomi zegt:

  hallo tante hilde, dit is wel een late reactie, maar misschien leest u dit toch. Ik heb uw wntjes gebreid, en was nu ook maar eens op zoek naar een sokje, en ik zag de link in dit verhaal, maar de link naar de breibeschrijving werkt niet! is dat toeval offe…?

  Like

 11. liesbeth v. l zegt:

  graag zou ik willen weten hoe ik van dit prachtige kleine vestje er een voor een kindje van 2 en een half kan maken. dus met andere woorden hoe vergroot je zo'n patroon?
   
  Hartelijke groet.
  Liesbeth

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s