Een rok op maat.

Ik maakte met kerstmis twee rokken, één voor mijn zus en één voor mij. Allebei op maat gemaakt. Ik dacht: nu wil iedereen weten hoe je zo een rok maakt, maar niemand stelde de vraag.  Jullie denken misschien dat dat vreselijk ingewikkeld is, maar dat is het niet. Het is zelfs zeer eenvoudig.
Je neemt eerst deze maten: (ik zet fictieve maten ernaast om de berekeningen duidelijk te maken)

 1. de taille-omtrek: 74cm
 2. de heupomtrek (die meet je op het breedste punt van je billen): 94cm
 3. de lengte van de rok: 62cm

Het patroon dat ik teken is een half rokpatroon en moet je dus bij het knippen van de stof op de stofvouw leggen. Voor en achterkant worden samen getekend, maar bij het knippen van de stof moet je de nepen anders aanduiden, je zal wel zien hoe dat in zijn werk gaat.   

Je begint met het tekenen van een rechthoek: de breedte is gelijk aan de heupomtrek delen door 4, dus 94 : 4= 23,5cm. De linkse lijn is de middenvoor én tegelijk de middenachterlijn. Teken de bovenlijn 1cm lager aan de middenlijn dan de zijnaad.

Het verschil tussen de heupomtrek en de taille-omtrek moet je verdelen over de zijnaden en de nepen. Je berekent eerst het verschil: 94-74= 20cm. De helft neem je weg aan de zijnaad, de andere helft over 2nepen voor en 2nepen achter.  20:2= 10cm.  Om de zijnaad te tekenen neem je dus die 10cm en deelt die door 4= 2,5cm.  Je tekent in een vloeiende lijn tot op ongeveer 20cm naar beneden.

De andere 10cm moet over de nepen van het voor- en rugpand verdelen. Voor het rugpand 2/3 en voor het voorpand 1/3.  Dus 6,6cm voor de rug en 3,4 voor het voorpand.  Omdat we de helft van een rok tekenen moet je die 6,6 en 3,4 nog eens door twee delen: dus een neep van 3,3cm voor het rugpand en een neep van 1,7 voor het voorpand.  Je tekent de neep door een lijn evenwijdig aan de zijnaad te tekenen op 7cm van die zijnaad. De lijn moet ongeveer 12cm lang zijn.  Voor het rugpand neem je aan weerzijden van die lijn de helft van 3,3cm weg en voor het voorpand aan weerszijden van die lijn de helft van 1,7cm.  Je tekent schuine lijnen die licht afgerond naar beneden lopen (zie comment van katrien hieronder) en de nepen zijn klaar.

En daarmee is ook je hele patroon klaar.

Je kan met dit patroon een rechte kokerrok maken, dan leg je de middenachterlijn niet op de stofvouw, maar maakt daar een naad en zet daar de rits in, en maakt onderaan een split, anders wordt de rok te smal om te kunnen lopen.

Je kan een A-lijn rok maken, dan teken je de zijnaden wijder uit. Je kan kiezen of je de rits in de zijnaad zet of op middenachter.

update: bij Mme Zsazsa een professionele uitleg!

69 gedachtes over “Een rok op maat.

 1. meisjesmama zegt:

  Wahahahaha!!! Wat een chance heb ik hier!!! Laatst hadden we een koffieklets (naais, vlijtige vink, mme zsazsa en ik). Mme zsazsa begon spontaan aan een les patroontekenen voor beginners en ik kreeg de opdracht te noteren om het later aan de andere meiskes te verduidelijken. Ja lap seg, da’s wel niet zo gemakkelijk he. Enfin, ondertussen heb ik hier thuis wel schetsen en knipsels van de Mme liggen, over twintig jaar zijn die dus wel goud waard he!

  Maar nu kan ik lekker lui wezen en de dames met hun vragen gewoon naar hier doorverwijzen! Ha!

  Like

 2. Anouk zegt:

  Hmm, ik hoop dat dit een van die dingen is die duidelijk wordt als je er mee bezig bent. Maar ik ga het zeker proberen.
  Misschien ook nog een gezellige uitleg voor een rok met stolpplooi? Kan nergens iets duidelijks vinden.

  Like

 3. An zegt:

  Super! Bedankt. Ik neem meestal het patroon over van een bestaande rok. Maar dit is wel handig als je een rok maakt voor iemand anders, hoef je daar niet persé een voorbeeldexemplaar aan te vragen…

  Like

 4. eloleo zegt:

  Ja, als ik uw lijntje had… en btw, ik ben zaterdag niet naar de stoffenverkoop geweest, ik was niet thuis (en het is zo moeilijk om op twee plaatsen tegelijkertijd te zijn ;-)).

  Like

 5. Rachel zegt:

  ik dacht toen nog: ja, lap zeg, maar hoe maak je dat dan: een rok op maat. Dat stond daar zo zonder verdere uitleg. Maar ik durfde er niet naar te vragen, dat vond ik zo brutaal. En misschien wilde je het geheim niet prijs geven.
  Maar nu dan toch! Tis eigenlijk poepsimpel. Merci voor de uitleg.

  Like

 6. Cisca zegt:

  Jahaaa, ik moet al tijden zo’n logje schrijven, kreeg zelfs al eens mailtjes erover, maar dit is echt heel duidelijk uitgelegd!
  En ja, ik moet hetook even zeggen, wat een slanke dames zijn u en uw zus. 😉

  Like

 7. de Oontand zegt:

  Ik ben net zelf begonnen met wat raad die ik bij Vermiljoen en Prutsen vond. Dit durf ik nu niet lezen want ik ben al te ver om nog veel te veranderen. Maar als’t niet lukt lees ik je goede raad voor een volgende rok. Merci!

  Like

 8. Miss Stik zegt:

  Maar wat fantastisch! Die Kerstrok is echt een van de schoonste zaken die ik in blogland al gezien heb. En nu een patroontje hiervan. Ik durfde er gewoonweg niet naar vragen, toen. Rest mij de zoektocht naar de ideale stof.

  Like

 9. Katrien zegt:

  Zeer helder uitgelegd! Maar mag ik toch een beetje muggenziften? Volgens mij steek je toch beter een ietsiepietsie ronding in je neepjes, dat volgt je lichaam beter dan gewoon een schuine lijn met de lat. En ook niet vergeten bovenaan je taille ‘aan te vullen’ (de lijn een tikje omhoog laten gaan aan weerszijden van de neep), anders kom je straks stof te kort als je de neep wil stikken en heb je geen vloeiende taillelijn. Djeezes nu ben ik echt aan het zagen he! Anyway, die rokjes op de foto zien er wel heel erg stijlvol en mooi passend uit!

  Like

 10. hilde zegt:

  @meisjesmama: hehe, gij hebt geluk ja! Hopelijk komt de uitleg wat overeen, maar voor mij werkt dit soort rok wel, al is het waarschijnlijk niet volgens de regels van de patroontekenkunst.
  @anouk: wauw zo snel klaar! super! voor een stolpplooi met je de middenvoor niet tegen de stofvouw leggen, maar zover ervan af als de de vouw diep wil hebben en daarna stik je het zo: http://liezel-mama.blogspot.com/2010/01/frustorokje-en-hoe-je-plooien-maakt.html

  Like

 11. hilde zegt:

  @katrien: tis helemaal geen muggezifterij, je hebt gelijk, beter licht afgeronde nepen dan rechte lijnen (bij deze dus aangepast) maar ik doe dat eigenlijk automatisch bij het stikken…en als ik zie dat de neep niet mooi is, haal ik het uit en stik ik opnieuw…ik ben nogal van proberen en aanvoelen, ai..

  Like

 12. hilke zegt:

  Heb je toevallig ook ergens een uitleg staan over hoe je dat ding dan in elkaar steekt? En ik ben grote fan van het blauwe stofke met roze bollen.. vanwaar komt het?

  Like

 13. hilde zegt:

  @hilke: dat blauw stofke heeft witte bollen en komt van stoffenensloffen.nl (maar je gaat dezelfde stof niet meer vinden, want het is een nieuwe oude stof. Ze verkoopt oude gebruikte en ongebruikte stoffen! geweldige winkel!) en je steekt de rok als volgt in elkaar: je stikt eerst de nepen, dan stik je de zijnaden, maar laat 1 zijnaad 20cm open voor de rits in te kunnen zetten. Je zet de rits in (http://www.naaipatronen.nl/blinderits.pdf), zet bovenaan een biaislint op de bovenrand (http://www.farbenmix.de/nl/afwerken-met-biaisband-of-een-schuine-strook.html ), of eventueel een beleg. De zoom afwerken en klaar.

  Like

 14. Thea zegt:

  Ik blijf het zeggen…..van bloggen word je wijzer!

  Ik maak al jaren rokken en broeken met elastiek in de taille!!! Dat is nog veel makkelijker!En de T-shirtjes worden er toch over gedragen, dus je ziet het ook nog eens niet!

  Via via kwam ik op je blog terecht, leuk hoor. Ik heb je meteen op mijn Creablog in de linkenlijst gezet!

  Groetjes Thea

  Like

 15. Miss Stik zegt:

  Amai, wat een eenvoudig patroontje zeg. Mijn rok was nog sneller klaar dan mijn dochters plooirokje à la Mme Zsazsa, en dat ging ook als een trein. Volgende keer maak ik het onderaan wel een tiental cm breder (A-lijn) zodat ik wat vlotter stap.
  Ik heb steeds minder en minder zin in ingewikkelde patronen uit Knipmodes en Burda’s.

  Like

 16. Miss Stik zegt:

  O ja, een kleine opmerking. Het rugpand moet toch het grootst zijn? Dus toch eerder aan de rug 1/3 wegnemen en vooraan 2/3? Zo heb ik het toch gedaan. Nu, het maakt enkel een verschil uit voor de plaats van de rits en het eventuele labeltje.
  Dat van die afgeronde neepjes heb ik niet gedaan want begreep ik niet zo goed. En het ziet er niet vreemd uit.

  Like

 17. Vink zegt:

  Wat ik me nog afvraag: wat doe je als je de rok lager wil hangen. Dan wordt het verschil tussen de tailleomtrek en de heupomtrek wel heel klein. Werkt dat dan ook nog met deze manier?
  En los daarvan: wat als je er een tailleband wil aanhangen?

  Groetjes,
  Vink.

  Like

 18. tampevere zegt:

  Dag tante Hilde,

  moet de stof in “schuindraad” geknipt worden of valt hij ook zo mooi als er recht van draad geknipt wordt? (ik klink zeer professioneel, maar onze naailerares heeft het eringepompt: alles wat geen rechte rok is moet schuindraad of het valt in “teuten”)

  Groetjes,

  tampevere

  Like

 19. hilde zegt:

  de rok moet recht van draad geknipt worden, dat wil dus zeggen dat de middenvoor en middenachter van het patroon evenwijdig met de zelfkanten van de stof moeten liggen! Als je je rok schuin knipt, dan ‘trekt’ die toch scheef?

  Like

 20. tampevere zegt:

  Waauw, zo snel antwoord!

  Wel, ik heb er geen ervaring mee – de naaimicrobe heeft me nog maar een half jaartje in haar greep- maar (volgens die lerares snit en naad) “valt een niet-rechte rok beter en gelijkmatiger (de “golfjes”) dan een recht-van-draad-geknipte rok (enkel indien het om uitlopende modelletjes gaat).

  In ieder geval: ik knip deze dus recht van draad 🙂
  dankuwel voor de uitleg en leuke blog!

  Like

 21. giosy zegt:

  waarom snap ik er nou helemaal niets van?!?!
  het rokje ziet er zoo leuk uit maar hoe ik ook deel, vermenigvuldig, optel en aftrek… ik blijf er niets van snappen!
  dan maar blijven dagdromen en zwijmelen 🙂

  Like

 22. Marlies zegt:

  Hallo Hilde,
  Ik heb afgelopen weekend de rok gemaakt. Maar toen ik op de stoel wilde klimmen om mezelf in de rok te bekijken lukte dat bijna niet, hij zit te strak bij mijn benen. Ik heb er wel een split in gemaakt. Als ik een A-lijnrok maak, zou het dan opgelost zijn?
  Groetjes,
  Marlies

  Like

  • hilde zegt:

   @Marlies: Als je een A-lijn maakt, dan is de rok wijder aan je benen, dan zou het in principe moeten lukken. Ik moet er wel bij vertellen dat ik bij sommige van mijn rokken ook een beetje moet optillen om op een trap te gaan.

   Like

 23. Ineke zegt:

  Na zo’n 10 stuks meisjesrokjes van Mme ZsaZsa toch maar eens iets voor mezelf geprobeerd. Dit ‘patroon’ is geweldig!! En zo simpel…
  Dankjewel!

  Like

 24. Leda zegt:

  Helabee Hildeken, ge gaat het niet geloven maar heb al mijn stof gaan kopen en ga deze rok is proberen maken! Duimen! Had bij u les moeten komen volgen toen het nog kon hé! Groetjes

  Like

 25. Maria zegt:

  Hallo tante Hilde, bedankt voor de heldere beschrijving. Ik heb hem zojuist gemaakt, en het resultaat is fantastisch! Eindelijk een rok die meteen precies op maat is…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s