Groen truitje (Otto short-sleeved Pullover)

Twee kleuren tesamen breien, het is niks voor mij.  Geef mij de volgende keer maar weer een fijn kabelpatroon of een ander telwerk. Want om geen gaten tussen de kleuren te hebben moet je telkens de draden aan de achterkant om elkaar slaan.  Dus ik breide en draaide en breide en draaide. Maar na een paar naalden werden die draden zo een gigantische knoop, (ok niet zo erg als hier)  en ik had –euh sorry, wij hadden–  net zoveel moeite gedaan om de twee kleuren netjes uit elkaar te halen.  Die knoop kwam er waarschijnlijk omdat de wol te krullerig was (omdat het al eens gebreid geweest was).  Verder moet je bij het tweekleuren-breien ook opletten dat je de draden niet te hard aanspant, wat ik dus wel deed, waardoor het werk zo hard  in elkaar trok dat zelfs een pasgeborene er niet meer zou inpassen. Bovendien zijn beide garens niet van dezelfde dikte…echt, het was gewoon één groot gesukkel.

 

Ik heb dus gewoon een effen truitje gebreid en het donkergroen erop gemaasd. Dat was dan wel makkelijk breien, maar geeft nadien zoveel meer gedoe, want dan moet je dus na het breien 100.000 losse eindjes vastzetten en het effect is ook minder mooi. 

Maar het ding is wel klaar en ik heb wel wat geleerd van dit breipatroon: voor- en rugpand worden eerst  gebreid en dan worden de schoudernaden aan elkaar genaaid. Daarna worden de mouwen gebreid door steken aan de schouderkant op te nemen. Je moet dus geen aparte mouwen breien, en belangrijker: geen mouw innaaien. Enkel de naad van de mouw en aansluitend de zijnaad sluiten. De schoudernaad van zo een aangebreidde mouw is veel mooier dan een aangenaaide mouw.

Op naar het volgende breiwerk uit dezelfde boek uiteraard:

deze: of deze:
(dat is zo uberschattig, die te korte mouwen, maar tis misschien iets te ‘meisjesachtig’ voor winand. Helaas maar tot maat 24m, dus geen optie voor mijn dochters…) (voor mijn klein matroosje, dat is wel wat voor de lente he?)

16 gedachtes over “Groen truitje (Otto short-sleeved Pullover)

 1. Griet zegt:

  Vol bewondering bekijk ik het resultaat!
  Daar zou ik nooit in slagen. Toen ik vroeger op school moest breien, was het werkje al vilt nog voor het af was.
  Winand staat er heel mooi mee, met zijn trui.
  Dat matroosje zal ook wel superlief zijn!

  Like

 2. cisca zegt:

  enig truitje. Inderdaad breien met uitgehaalde wol valt niet mee. Ik kant altijd de schouders te samen af. Heb je altijd een soepele schouder en ander voordeel net zoals jij schrijft minder in elkaar te naaien. Want hoe leuk breien ook is . In elkaar naaien is een crime. Ik laat de steken dus op de naald staan en leg de panden tegen elkaar en met afkanten pak ik een steek van voor en achterkant gelijk en dan afkanten. gr. Ciscacisca

  Like

 3. Polkadotjes zegt:

  Maar zo prachtig zeg. En die kleurkes staan hem geweldig goed.
  Ik wou dat ik het kon, breien. Ooit nog veel gedaan, maar heb nu precies de courage niet meer om er aan te beginnen.
  Ik zou voor het rechtse gaan…linkse vind ik idd meer voor meiskes.

  Like

 4. les quatre mères zegt:

  goh, toch mooi geworden hoor!
  Een poosje geleden meldde je dat je dit model zou breien, ik vond dat ook prachtig en dus kocht ik ook het boek. En wat bleek: dat model heet Otto, de naam van ons Mijnheertje Koekepeertje. Dus ik maak het binnenkort ook eens, maar dus niet met uitgehaalde wol 😉
  A propos, de schort maakt vorderingen…

  Like

 5. hilde zegt:

  @cisca: goeie tip van het afkanten!!
  @les quatre mères: echt een mooi boek he? ik zou wel alles willen breien wat daarin staat, moeilijk om te kiezen… Ik ben erg benieuwd naar jouw Otto pullover! Ga jij het patroon inbreien of ook erop mazen? heb jij een tip om dat mooi te doen, dat inbreien, dat is mij dus echt van geen kanten gelukt… (en natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar de schort!!)

  Like

 6. Naais zegt:

  Amai, zo fantastisch! En dat mazen, allez, gij kunt dat echt zo perfect in een patroon?
  Ik zit nu al 3 weken op dat boek te wachten – heb het maar besteld – maar het komt niet aan omdat ik mijn straatnaam niet had ingevuld (en eerst duchtig reclameren bij de post, dan bij de website, tss). Dus nu nog wat wachten. En dan waarschijnlijk beseffen dat het toch teveel werk is voor mij – als ik jou zo hoor…

  Like

 7. raffie zegt:

  Wat ziet het er prachtig uit. Knap hoor. Grappig van die draden die in elkaar draaien hopeloos. Ik kan zo in paniek raken als ik per ongeluk wat steken laat vallen help. Maar ik probeer en probeer wil nl ook zo goed als jij kunnen breien.

  Like

 8. micheline zegt:

  Als het truitje tot 24 maanden in een heel dun garen beschreven is lukt het om het groter te maken in een dikker garen en met dus ook dikkere naalden. Een proeflapje helpt om uit te rekenen, en natuurlijk ook de goede oude “regel van drie” die we in de lagere school geleerd hebben. Is dus toch heel nuttig, wordt door mij veel gebruikt.

  Like

 9. Janina Modaal zegt:

  Wat zegt ze “het resultaat is minder mooi”.
  Huh? Ik vind het gelijk superschoon?
  Kan dat ook in een 38-40 gemaakt worden? Dan zet ik met plezier een bestellingske :). Extra lange mouwen, aub.

  Die matrozenpull is ook heel leuk. Dat ander ook, meer misschien wel iets te meisjesachtig. Ach ja, waarom ook niet :).

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s