Het geheim van hele snelle rimpels.

Toen ik op een aan-huis-verkoop die hele rol parkietenstof opkocht bij vermiljoen, waren mijn kinders aan mijn zijde en mochten ze allemaal een stofje kiezen voor zichzelf. De grote zoon koos de appeltjes voor een nieuwe muziektas (zie hier) en de middelste dochter koos dit stofje voor een kleed.

Ze was terecht boos toen ik een stuk uit háár stofje knipte voor een pop. Want toen ik aan dat kleedje wou beginnen, had ik te weinig stof om een deftig kleedje te maken. Geen nood, ik zette er wat rimpels aan.  Hele snelle rimpels: ik scheurde de stof ipv te knippen (= dus geen zomen omplooien en stikken, de rafelrand is decoratief) en ik gebruikte mijn speciaal rimpelvoetje op mijn bernina. 

  Dat voetje is een halve machine op zich, maar ik vind het fantastisch, ik kan het iedereen aanraden die veel ‘rimpels’ gebruikt, al is het niet goedkoop. Lapje stof eronder, je stikt rechtdoor en het apparaat doet alles voor jou: rimpels maken én tegelijk vaststikken aan het kleed! Wow, tijdswinst! Je kan de afstand tussen/en de diepte van de plooitjes ook zelf bepalen, waardoor je zelfs een plooirokje zou kunnen maken zonder rekenmachine, noch ingewikkelde berekingen (tja, het spijt me Mmz Zsazsa, maar ik ben toch altijd nog nét een tikkeltje luier dan gij).

Ik had wat lapjes teveel ‘gescheurd’, en zette dus aan de schouders ook nog wat rimpels erbij. Ik heb een beetje spijt dat ik aan de sluiting vooraan ook geen rimpels heb mee vastgestikt, dat zou mooi geweest zijn, maar het was te laat.

 

Voor een deftige en goede uitleg over de polosluiting klik je hier.

14 gedachtes over “Het geheim van hele snelle rimpels.

 1. Liesbeth zegt:

  Wauw, zou zo’n voet ook bestaan voor een Singer? Dat lijkt me idd een hele tijdsbesparing! Leuk om dit stofje nog eens te zien verschijnen, heb er op die homesale ook van gekocht en er een kleedje en een potlodenrol van gemaakt.
  Ik hoop dat ik je er blij mee kan maken maar heb een award voor je op mijn blog … Groetjes, Liesbeth.

  Like

 2. Camomille zegt:

  Ik denk dat ik die voet ook heb voor mijn (oude) Singer, maar heb alleen de Engelstalige handleiding en die spreekt over een ‘ruffler’. Het kan platte plooien en rimpels maken volgens ’t boekske, maar lijkt me superingewikkeld.
  Toch eens proberen dan, want rekenen is ook niet mijn sterkste (en geliefdste) bezigheid.

  Like

 3. hilde zegt:

  @knofje:bwah, misschien gaat het wel rafelen, misschien ook niet zo heel erg; voorlopig is het nog niet vuil, maar ik zal het laten weten hoe het uit de wasmachine komt

  Like

 4. micheline zegt:

  De rimpeltjes in een andere, bijpassende kleur zijn origineler dan als het hele kleedje in dat leuke stofje was geweest, denk ik. Dus niet zo erg dat er wat minder was.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s