Poppenhaar van breiwol, deel II: voor jongens en voor meisjes met los haar

Eigenlijk verschilt de methode weinig van de vorige, alleen moet je het haar in de andere richting op het poppenhoofd naaien. Omdat je meerdere ‘pruikjes’ nodig hebt per pop om het volledige hoofd te bedekken, heb ik ook een snellere methode gevonden om de pruikjes te stikken.

1. Je meet deze keer de breedte van je poppenhoofd, van oor tot oor dus. Dit is de lengte van de plakband die je nodig hebt. Ik gebruik tegenwoordig geen gewone plakband meer, maar wel van die gele schilderstape. De plakkracht is veel minder sterk (handig, want het moet er na het stikken natuurlijk weer af) en omdat het een soort papieren plakband is, kan het zo rechtstreeks onder de stikmachine zonder dat het wegglijdt.

2. De lengte van de geknipte wol = 2x de lengte van de uiteindelijke lengte van het haar dat je wilt bekomen. Voor een jongen neem ik meestal 5cm, dus de stroken wol moeten 10cm zijn. Dat knippen gaat heel snel als je de wol rond een kartonnen boekje wikkelt en het boven en onder doorknipt. Leg de plakband met de lijmkant naar boven op tafel en leg de haartjes erop zodat de plakband in het midden ligt.

3. Het ‘pruikje’ kan zo onder de stikmachine, (met de plakband onderaan): hou het wel links en rechts goed aangedrukt en stik langzaam.

4. De plakband mag weg. Scheur voorzichtig op de stiklijn en trek het heel zachtjes los.

5. Plaats het op het achterhoofd van je pop en naai het vast op de gestikte lijn. Daarna kan je de haartjes naar beneden vouwen en de eerste rij is klaar.

6. Op deze manier naai je zoveel ‘pruikjes’ boven elkaar als nodig is. De voorste naai je net iets voorbij de naad van je poppenhoofd, zodat het een beetje over het voorhoofd valt. let wel: hoe korter je de haartjes wil, hoe dichter je de pruikjes op elkaar moet naaien. Zo ziet het er dus uit voor het bijknippen.

7. En zo na de kappersbeurt.

8.Het meisje heeft een haarscheiding aan de zijkant van het hoofd. Daarvoor met je de plakband niet in het midden maar meer naar links/rechts plakken en stikken.

8 gedachtes over “Poppenhaar van breiwol, deel II: voor jongens en voor meisjes met los haar

 1. Martine ..Gentbrugge zegt:

  Bedankt voor de goede uitleg.
  Ik volg met verwondering alles wat je popjes aangaat, ben een fan.
  ’t Zijn precies “echte” kindjes. Je verwacht dat ze alle minuten tot leven kunnen komen,hihi.

  Like

 2. eloleo zegt:

  Zo’n logjes als deze zijn om van te smullen. Ik zou al eens een pruikje willen maken, gewoon om het eens gedaan te hebben… als je snapt wat ik bedoel. Zag je al het nieuwe boek van Wee Wonderfuls? Ja verzekers 😉 Schoon hè. En hoe zit dat met dat andere boek eigenlijk?

  Like

 3. hilde zegt:

  @eloleo: gewoon doen dan he! en ja dat boek van ww, ik zou het eigenlijk eens moeten kopen voor de collectie. En dat andere boek, dat is nog steeds iets van lange adem; maar het zal toch nog voor deze maand of juni zijn dat ik er echt aan begin!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s