Uilskuikens.

Sommige mensen hebben schapekes, wij hebben uilskuikens:

Hoog in de schuur hangt een nestkast voor kerkuilen. ’s Avonds en ’s nachts hoor je de uilen blazen en sissen. En als je heel stil op de stoep blijft zitten, zie je moeder overvliegen van de schuur naar de hooizolders en verder door naar de velden, op zoek naar muizen. Afgelopen zaterdag zijn ze de kerkuilen komen ringen.  Er zaten 3 kuikens in het nest, gezellig bij hun moeder. De moeder was al geringd,daardoor kon opgezocht worden dat ze afkomstig is van een nest van 3 die geringd zijn op 21/06/2008 op een hoeve op 10km van hier. Dat is toch kweetnie-hoe-tof!

Uilen beginnen te broeden van zodra het eerste ei gelegd is. Daardoor zijn de jongen niet allemaal even oud.  De uiltjes werden gewogen en gemeten en aan de hand van tabellen kan bepaald worden hoe oud ze zijn: de oudste was 36dagen, ene van 32 en de jongste was 23dagen oud.

Elk jong, en elke ouder, moeten elke nacht 4 muizen eten om vol te houden. Dat zijn minstens 1500 muizen om een nest van 3 te laten uitvliegen. Daarnaast is een kat maar een amateurke. Gelukkig is het naar’t schijnt een goed muizenjaar.
 
Wanneer ze hun dons kwijt zijn (ca 9 weken) beginnen ze te vliegen en worden minder gevoerd zodat ze vermageren en van honger gaan jagen. Dat is een paar weken later, en dan worden de jongen meestal weggejaagd door de moeder.

29 gedachtes over “Uilskuikens.

 1. Carla zegt:

  Hoi Tante Hilde,

  Waw echt tof zoiets mee te maken !
  Dit moet ik morgen aan onze kinders laten zien, ze zijn momenteel helemaal vogelliefhebbers sinds we met de buurt een nest verlaten eksters probeerden groot te brengen. De natuur is dan ineens zo dichtbij hé, stukken beter dan alle pretparken bijeen. Puur natuur, zalig ! Heel tof dat je hierover blogde !

  Groetjes, Carla

  Like

 2. la merlette blanche zegt:

  Maar hoe koddig! En mooi he, die moeder. Echt tof, zo’n schone beesten in de schuur, en handig! Wel zot, zoveel muizen dat die eten, ik had dat precies niet verwacht… Ze mogen hier ook eens voorbij vliegen, wij hebben er hier ook een paar lopen 🙂

  Like

 3. MistINGEtte zegt:

  Bij ons vandaag 2 kleine duif-kuikentjes te bezien, juist uit het ei.
  Nest hangt aan de dakgoot, superdicht bij de garagepoort die verschillende
  keren per dag open en toe gaat. Echt leuk voor de kinderen. Uilen zijn nu nog nét iets spectaculairder, ik geef toe, maar toch.

  Like

 4. fleurfatale zegt:

  das zeker kweetnie oe tof!!!!!
  nu kan ik me dat voorstellen, dat uilevrouwtje dat van een hoeve verderop bij jullie een nestje komt maken!
  kzou daar ook wel een nestje willen maken, want tziet er daar ook kweet nie oe tof uit!

  en het andere uiltje, dat op de boom,is dat al terug? ik hoop het! maak me een beetje zorgen om hem!

  Like

 5. hilde zegt:

  ewel fleurfatale: net toen jullie vertrokken zat hij weer op de boom, ik wou het nog smssen! Maar zo gaat dat bij ons ook: we maken ons al bijna zorgen als hij er niet zit 😉

  Like

 6. Stefanie zegt:

  Herken ik daar familie accessoires op de achtergrond?
  Een zak van de Triathlon in Roth…
  Betrapt: ofwel nonkel Jos ofwel Stefaan 😉
  Ik gok op het eerste 🙂

  Het gaat jullie daar precies wel goed af hé!

  Groetjes!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s