De keuken.

Het is nog niet helemaal afgelopen met kadootjes tonen, morgen weer meer maaksels.  Maaar zal ik u eens op iets heel tofs trakteren? Een rondleiding in mijn keuken bijvoorbeeld, in al zijn rommeligheid:

Ik heb speciaal voor u de vloer gekeerd en de afwas gedaan. Er staat wel nog een kookpot op het aanrecht, maar mijn man is nog niet thuis en ik moet dus straks zijn patatjes opwarmen. De ballonnen van Winand zijn verjaardag (12 december!) hangen er ook nog, maar we waren toch nog in feeststemming. Er staat nog wat andere rommel ook, maar dat is zo in een gezin van 7.

Oh wacht, ik toon u eerst hoe het vroeger was:

Oorspronkelijk was dit een slaapkamer. Die was, op een bed en een kachel na, nogal leeg. Nu is het onze keuken en staat het nogal vol. Twee stukken binnenmuur van de vroegere slaapkamer hebben we uitgebroken, je kan de oorspronkelijke deursteen nog zien liggen. Links en rechts van die steen, waar de 40cm dikke muren dus hebben gestaan, hebben we de vloer verder opgevuld met tegels die we vanonder het fornuis hebben uitgebroken.

De oorspronkelijke vloer van zwarte en rode tegels in een gek zigzagmotief vonden we onder vele lagen balatum terug. Na vele uren schrobben en lijm afkrabben ziet die er nu prachtig uit.  Het is een nogal poreuze vloer die het water opslorpt, maar het voordeel van deze oude tegels is dat je door de krassen en kleurschakeringen het vuil niet ziet liggen. Hehe, nogal handig in een gezin van 7.

Mijn fornuis, de trots van mijn huis. Al voor we de verbouwingen begonnen, had ik al besloten welk fornuis ik wilde hebben. De keuken is de plaats in huis waar iedereen de hele dag rondhangt.  Waar je drie keer per dag samen eet, waar huiswerk aan tafel wordt gemaakt, waar de was wordt opgeplooid, waar samen wordt geknutseld, getekend, stof geknipt en koffie gedronken. Als je dagelijks aan dat fornuis staat, wil je niet denken: “had ik toch maar het fornuis van mijn dromen gekocht”. Dus heb ik het fornuis van mijn dromen gekocht.  Het moest een Boretti zijn.  Het is echt zo een modern handig fornuis, maar met een ouderwetse uitstraling. Het is groot (100cm breed) met 6 gasbranders (nodig in een gezin van 7) en 2 elektrische ovens.

Welja, die ouderwetse uitstraling, dat kan natuurlijk ook door de rest van het keukengerief komen. Dat hangt aan een Ikeastang met haken binnen handbereik. Schep- en soeplepels, vergiet, het omeletpannetje, het appelkroontjespannetje, alles komt uit grootmoeders keuken.  Een nadeeltje van gerief boven het fornuis is dat het mee vettig wordt bij het koken. Maar wij eten gewoon minstens één keer per week een omelet of appelkroontjes en doen daarna de afwas.

De dampkap is ook van het merk Boretti .  Die heb ik in dezelfde kleur heb laten lakken als het fornuis zodat het één geheel lijkt. Handig, zo een platte dampkap, daar kan je wat brol bovenop kwijt, en je recepten die plak je er met een magneet tegenaan.

Links boven het aanrecht hangt een heel oud schoenrekje dat ik in de schuur vond. Ik heb het een grondige poetsbeurt gegeven en toen aan de muur gehangen. Bid met mij dat het nog stevig genoeg is zodat niet al mijn glazen voorraadpotten en kruidenpotjes naar beneden donderen.

De afwasbak is er eentje van Ikea. Ik vind dat zo mooi dat dat randje wat uitsteekt. Bovendien passen de deurknopjes er perfect bij. Die vond ik in een uitverkoopwinkeltje in de buurt. De geruite gordijntjes komen van een rommelmarktje in Frankrijk en waren precies de juiste maat.

Ons vorige huis had een open keuken met vensters tot op de grond. Nu ik 2 vensterbanken heb, profiteer ik daarvan om die vol te stouwen met vanalles. Onnuttige maar mooie dingen zoals de knutselwerkjes van de kinderen. Nuttige dingen die ook mooi zijn, zoals deze koffiebewaarpotten. Mijn vensterbank is eeuwig opgefleurd met nepbloemen, en ik kan van hieruit perfect de kinderen in het oog houden als ze in de tuin aan het spelen zijn, of de valk bespieden die ganser dagen hangt te bidden boven mijn tuin.

Het aanrecht is een eikenhouten werkblad. Geen steen, want daar krijg ik gaatjes van in mijn t-shirten (kijk maar eens hier *klik*klik*)

Op de schouw staan de kookboeken en hangen vier schilderijen van de kinderen omhoog, de schoonste kunst die er is:

Onder de schouw, tja… dat is ook een soort van kunst. Daar komt ooit een soort kastje of rekje, als we ooit in de finale fase van de verbouwing geraken: de afwerking. Daar staat nu een kapotte stoel die dienst doet als stapelkruk voor rommel, boeken, papieren…

Ach, er zijn wel meerdere stoelen die niet helemaal veilig zijn om op te gaan zitten:

En dan is er nog die andere hoek van mijn keuken die u nog niet gezien hebt. De servieskast met glazen schuifdeuren: Glas is handig, want zo hou je het altijd op orde, schuifdeuren zijn handig, want niemand kan ertegenaan botsen als het blijft openstaan.

Ziezo, mijn laptop ligt al klaar op tafel om te bloggen. Toont mij nekeer uw dagdagelijkse rommelige keuken, wie durft?

38 gedachtes over “De keuken.

 1. la merlette blanche zegt:

  Amai, ik ben jaloers op uw fornuis. Ik vermoed dat ik mij zoiets nooit zal kunnen permitteren, dus ik ga er ook maar niet van dromen 😉 Maar los daarvan: da's inderdaad wel een pronkstuk!
  En zo'n straffe renovatiewerken! (al ben ik daar dan weer niet jaloers op, aangezien ik zelf nog maar 'uit de verbouwingen kom', en dan nog in een huis dat niet het mijne is)

  Like

 2. Frambooske zegt:

  Wel, ik vind het een super gezellige keuken, een met sfeer.  En dat fornuis, 't ja dat is een droom hé!  Is dat een koekjesstempel boven het fornuis?  Ik zit op mijn gat in de zetel.. eigenlijk moet ik de muren in onze keuken afwassen (lijm van het oude behang) zodat we morgen een beetje kunnen schilderen.  Bij deze… 

  Like

 3. Riet zegt:

  Zonder zeveren: ik heb er geen, dus ik kan niets tonen. Ik heb een berging waar wat kookgereedschap is in geiïnstalleerd. Ooit, ooit. Maar 't zal niet zo'n keuken uit de films zijn zoals die van jullie!

  Like

 4. daan zegt:

  Zalig in al zijn rommeligheid, zo hoort dat te zijn
  en dat fornuis, daar zet ik mijn hoge hoed voor af, een juweeltje!
  we zullen zien of ik onze keuken durf te tonen 😉

  Like

 5. Judith zegt:

  Oooo, fantastisch, die ruimte, die rommeligheid. Voel me helemaal thuis in je foto's (Tja, onze keuken heft ongeveer het formaat van je fornuis, maar ooit, ooit, gaan we ook eens verbouwen…)

  Like

 6. Katrien zegt:

  Och Hilde, mijn keuken is zo gezellig niet. 
  Er hing een volledige keuken in ons huis toen we hier twee jaar geleden kwamen wonen. Een witte… en werkelijk, ze blijft alleen maar staan omdat ze functioneel is en om budgettaire redenen.

  Ondertussen verzamel ik kastjes. Schoontjes. Om ooit mijn nieuwe keuken mee te vullen. De andere verslijt zoetekesaan en met plezier zet ik de afgevallen deurtjes in de kelder. 
  Trouwens, uw keukenvloer… wat een ontdekking onder die lagen vloerbekleding seg!

  Like

 7. Lies zegt:

  Leuke keuken! Je ziet dat het de centrale plaats in het huis is. 
  Een keuken tonen kan ik niet want ons fornuis staat voorlopig in onze living… Leve de verbouwingen! MAAR strakjes staat er bij ons een leuke leefkeuken met een bordeau fornuis!!! De gezellige rommel daar zullen we niet lang over doen om die te vergaren 😉 (jammer genoeg snappen mijn ma en schoonma niet dat gezellige rommel top is en niet het gevolg een gebrek aan poetsen) 
   

  Like

 8. Camomille zegt:

  Schoon!! Onze tijdelijke keuken is het kijken niet waard, nu in de koeienstal 🙂 Maar onze nieuwe keuken wordt hopelijk zo gezellig als de jouwe, super! Die afwasbak wou ik dus ook, maar zo zonder aflek werkt dat wel goed? (en dan zeker op dat houten werkblad?) En jullie hebben wel een smalle tafel lijkt me?
  (PS: ik denk dat de Jeroen de mosterd bij jouw gordijntjes heeft gehaald ja!)

  Like

 9. hilde zegt:

  @Naja: De servieskast is eigenlijk een nieuwe, terwijl we dat niet van plan waren. Maar in de uitverkoop was ze nog slechts 1/3 van de prijs. Het is van gerecycleerd teakhout gemaakt, beweerde de verkoper.
  @camomille: de afwasbak zonder aflek werkt zeer goed, we hebben er bij ikea het 'vergiet' bij gekocht en dat gebruiken we als afdruiprek. Het houten werkblad is geolied en is absoluut waterproof. Daar komt geen druppel door, zeer fijn zo een houten werkblad! De tafel is inderdaad niet breed, maar wel lang. Het is in feite een kleine krakkemikkelige tafel, maar met grote uitschuifbare stukken waardoor ze lang genoeg wordt voor ons 7.

  Like

 10. lieve zegt:

  Wow, mooi! Onze stijl is totaal anders maar toch vind ik zo'n keuken als die van jou wel super! Het feit alleen al dat je zoveel verschillende hoekjes en elementen kan fotograferen in een keuken die me op zich niet zo superruim lijkt (of misschien is dat gezichtbedrog), dat alleen al is fantastisch. 

  Like

 11. Katrien zegt:

  Heerlijk, "De keuken is de plaats in huis waar iedereen de hele dag rondhangt", dat klinkt inderdaad helemaal perfect.
  Dat zal bij mij nooit zijn, ik ben niet zo'n kook-type, vrees ik.
  Onze keuken is ook nog niet helemaal bestaande, maar tegen maart zou ik er toch een impressie van moeten kunnen geven.
  Doe zo nog maar wat berichtjes! 😉

  Like

 12. Kelly zegt:

  Amai, ik ben stikjaloers! Dat is echt mijn droomkeuken! Dat fornuis, daar ga ik nog nachten van wakker liggen! Ik moet het nu stellen met zo'n verschrikkelijk oud elektrisch fornuis met vieze kookplaten in ons huur appartementje en kan dus enkel van zoiets dromen. Mijn keuken is dus niet de moeite waard om te laten zien, want het is dus ook niet echt 'mijn keuken', maar als ik zou mogen kiezen… dan zou ze er wel wat uitzien zoals de jouwe ja, helemaal mijn stijl! En die tegels… heerlijk!! Vandaag naar een huis gaan zien , dat eigenlijk al buiten ons budget ligt, en ik denk dat die keuken daar 3x in de jouwe past 😉 Verder dromen dus! Veel plezier nog in je leefkeuken!

  Like

 13. ysabje zegt:

  ge hebt een toffe keuken, vind ik. en dat fornuis, tja, ik ben niet de eerste die het zegt he, maar dat is volgens mij eentje om alle dagen van te genieten… Misschien dat ik mij er weldra ook nog eens aan waag: het tonen van mijn keuken. maar kmoet eerst wel een beetje beter georganiseerd zijn… 

  Like

 14. Rowan zegt:

  Awel, de rommel evenaart bijna (zo ergens in de verste verten) onze keuken, maar met 7 kinders is het hier ook gezellig. Wij zijn druk aan het sparen voor "ons" Falcon fornuis, die zijn iets schappelijker van prijs maar ook mooi. Voorlopig hebben we toch al 2 pitten:-))

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s