‘Zoef, zoef’ doet de breimachine!

Dit moet ongeveer exemplaar nummer vier zijn dat van onder mijn breimachine rolt. De eerste modelletjes zijn echt niet voor publicatie vatbaar. Dat bewees wel het "Tu as fabriqué ce pull avec ta machine?" toen ik het toch riskeerde om zoiets op het werk aan te doen. Fabriqué ja. Juist.  Ik volg geen uitgeschreven model. Ik teken op papier hoe het eruit moet zien, ik bereken dan uren, dagen, weken hoeveel naalden en hoeveel steken, de meerderingen, de minderingen,…Daarna brei ik het hele spel op 2 avonden. En de volgende uren,dagen, weken ben ik bezig om alle delen in elkaar te steken. 

Hoe ik weet hoe dat allemaal moet? Ik heb een duidelijke handleiding bij de machine, ik prul veel en ik bekijk 'hoedoejedat-filmpjes' op youtube, dat helpt.

Mijn breimachine heeft ponskaarten waarmee je kleurpatronen kan breien. Dat moest ik toch ook even uittesten. Met twee kleuren breien is een fluitje van een cent. Het gaat even snel als gewoon rechtdoor breien, de ponskaart doet alles.

Er schort nog wat aan mijn gefabriceerd patroon: bovenaan links en rechts bolt het een beetje op, de halsuitsnijding is niet rond (zoals ik het wel gepland had), bovenaan links is er één lijntje in de kleurtekening overgeslagen, de boord vooraan flappert ook en het blauw is té babyblauw (maar wel zooo zacht en warm).

Maar misschien moet ik gewoon zwijgen, want u in feite zijn jullie gewoon allemaal jaloers dat ik zelfgebreide truien kan maken durf te  dragen!!

Volgende keer maak ik gewoon een oversized model, volgens mij is dat terug in de mode. Daar is minder rekenwerk aan, en zijn eventuele – ik zeg EVENTUELE- foutjes minder zichtbaar…

22 gedachtes over “‘Zoef, zoef’ doet de breimachine!

 1. mama saartje zegt:

  toen ik 16 was, heb ik ons mama haar breimachien op mijn bureau geïnstalleerd. Ik breide maar door en door, maar ik had natuurlijk geen gesofisticeerde ponskaarten, maar leuk vond ik het wel. Als ik nu eens een tafel vrij zou hebben he, ergens…

  Like

 2. Riet zegt:

  Goed op weg, zou ik zeggen! Ik vind het stuk met de 'bakstenen' in elk geval heel geslaagd! Ook heel mooi patroon voor een TV-dekentje en dat is qua model, laat ons zeggen, iets eenvoudiger. Bij mij zou het al snel dat worden. 😉

  Like

 3. la merlette blanche zegt:

  Ja maar, met een machine, ik vind dat zo 'niet echt'. Mijn schoonmoeder heeft ook zo'n machien, maar ik weiger op haar veelvuldige voorstellen om het eens uit te lenen in te gaan, want ik zou me dan een valsspeler voelen, ofzo 😉 Maar allez, da's maar mijn gedacht natuurlijk. Het staat u wel alleszins!

  Like

 4. Liana zegt:

  Mijn moeder breide truien op de machine maar de boorden met de hand. Het resultaat is dan echt mooi. Dus misschien ook nog wel het overwegen waard.

  Like

 5. Micheline zegt:

  Dat lukt al goed. Van dat boordje aan de onderkant zou ik zeggen dat het de bedoeling is dat het wat 'golft'. Aan de hals denk ik dat er te veel steken zijn opgezet. Hetzelfde boordje, maar een stuk minder breed is waarschijnlijk beter.
  Breimachine breien is gewoon een andere vorm van handwerken dan breien met de hand. Niet te veel vergelijken dus.

  Like

 6. Whoppy zegt:

  Jaa jaa ja! Hier is het dan. Breibroedsels in volle ontwikkeling momenteel nog. Maar heb je ook al een babyuiltje gezien bij geboorte? Dat ziet er ook niet uit en dat komt helemaal goed. En ter vergelijking: uw truitje zit al helemaal niet meer op niveau van een babyuiltje, hoor!
  Ik vind het geweldig geslaagd. Ruig om dat baksteenmotief te combineren met effen raglanmouwen. Daar ben ik direct al fan van! Dat babyblauw steekt schoon af tegen uw donkerhaar en bruin vel. Mor jong toch!
  En nu mij nog motiveren om op truienjacht te gaan en tonnen saaie golfkes te doorspartelen met dit voorbeeld in gedachten… zucht.

  Like

 7. Els zegt:

  Heb je al eens een proeflap gebreid voor je in het echie start, dat scheelt namelijk heel veel rekenen, inmiddels heb ik geen ponskaarten machien meer, maar ik heb wel in mijn top tijd tot een trui per dag afgeleverd, ik moet ook gewoon weer starten mijn truien worden sleets

  Like

 8. mamzel flanel zegt:

  Wow, supermooi!!!!  Mijn mama deed dat vroeger ook, ik vond het enorm fascinerend.  Zelf heb ik ook een afdankertje van iemand in een hoekje staan, misschien moet ik het toch eens uittesten!
   
   
   
   
   

  Like

 9. Ellen zegt:

  Gij durft inderdaad (de trui breien). ik ben er nog lang niet hoor, bij de zelfgebreide trui.
  Bij mij zitten er zo van die patroonbladen bij die je in de machine schuift en die toont wanneer hoeveel steken je moet meerderen en minderen en zo.
   respect!

  Like

 10. Els zegt:

  Als, je proeflap groot genoeg is, een keer gewassen,  dan herreken ik naar steken per cm, en toeren per cm en dan vind ik het met een schema niet zo lastig meer, bij gelegenheid zal ik eens kijken of ik mijn methode bij de hand heb. ik heb het op deze wijze al diverse  breivriendinnen geleerd, dat is al weer wat jaartjes geleden, Maar het is natuurlijk niiet veranderd.

  Like

 11. Diana zegt:

  In de eerste plaats respect voor je doorzettingsvermogen. Het truitje ziet er goed uit. Eigentijds. Voor mezelf zou ik onder de oksels liever iets meer ruimte hebben en de hals iets meer in boothalsvorm.

  Ik vind het leuk dat je de boord gewoon met de hand rondgebreid hebt. Waarom ook niet. Ik heb geloof ik een speciaal opzetstuk voor ribbels. Die laat ik voorlopig nog even linksliggen. Eerst maar eens een sjaal, patroontjes, een zoom en een sok proberen in rechttoerechtaan steek.

  Heb je de naden gestikt met de machine zoals in het instructieboekje staat of ouderwets met wollen draad genaaid?

  Ik herken veel in je verhaal. Mijn machine is een jaar geleden 2e hands gekocht. Pas nu kom ik ertoe om het apparaat weer goed werkend te krijgen. Op internet staan genoeg bemoedigende berichten, maar desondanks lijkt het me nuttig om wat tips uit te wisselen. Die instructie van jou zie ik graag tegemoed.

  Door info op internet ontdekte ik dat ik de naaldrail of sponge waarschijnlijk moet vervangen. En dat ik de machine moet schoonmaken en oliën. Dat eerste staat niet in mijn instructieboek. De afgelopen dagen ben ik bezig geweest een winkel te vinden. Uiteindelijk in Amsterdam een winkel gevonden. Ik ga er  ouderwets langs, want dan steek ik misschien nog wat op. Volgende week kom ik daar. Ik heb dus nog wat tijd om te inventariseren wat ik allemaal zoal nodig heb.

  Like

 12. Marianne van der Veen zegt:

  Hartelijk bedankt voor uw enthousiaste uitleg. u motiveert mij om ook zelf verzonnen patronen te maken op de breimachine. Sinds kort heb ik een breiwinkeltje op facebook (wilgenwol) geopend. waar ik mijn eigen verzinsels publiceer. Omdat alles op de hand breien te veel is en te zwaar werk voor mijn armen ben ik nu aan het oefenen op de breimachine. Vandaar 🙂 Dus bedankt voor u al gegeven hulp in uw video. ik liep steeds vast bij de opzet (had een eigen manier gevonden maar die van u is veel makkelijker) Nu weet ik waar ik mis liep. Groetjes,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s