“Toet”

De winter en de koude komen eraan. 't Is tijd om een vetlaag te kweken om warm te blijven: daarom schenk ik u vandaag dit recept voor "toet", een taart naar recept van "pieke" (de grootmoeder die hier in de boerderij woonde).

Het is een recept met dierenvet of reuzel in verwerkt, serveer dit dus niet aan een vegetariër. Hoewel we zelf deeltijds vegetarisch eten, kunnen we toch echt moeilijk van deze taart afblijven. Echt. Te. Lekker.

Het recept is ook enkel in grote hoeveelheden te verkrijgen, zoals in: 4 taarten tegelijk!

nodig:

1kg bloem

375 bloemsuiker

250g boter en 250g reuzel

5 eieren

1 tl bakpoeder

1,5 pakje verse gist

1 pot abrikozencorin (dat is een soort puree van gedroogde abrikozen)

4 taartvormen van 20-22cm

 

kneden:

Kneed alle ingrediënten met de blote handen. Laat het deeg eventueel een nacht afgedekt rusten (maar ik heb het stiekem ook zonder laten rusten gedaan en dat gaat ook)

porties verdelen:

Verdeel het deeg in 4 porties voor 4 taarten.

Elke portie verdeel je nog eens: 2/3 voor de vorm en 1/3 voor het deksel.

Rol het deeg uit en bekleed de taartvormen, laat de overschot van het deeg over de rand hangen. Verdeel de abrikozencorin over de 4 taarten. Rol het deeg voor de deksels uit en plak de taarten dicht door de overhangende randen op het deksel vast te plakken (door het een klein beetje nat te maken blijft het kleven) (indien het deeg breekt bij het uitrollen, zet het dan 15min in de koelkast)

bakken:

30 minuten op 190° (voorverwarmde oven)

smullen

De taart is overheerlijk als ze pas uit de oven komt, maar smaakt evengoed als ze al een paar dagen oud is. Blijf gerust heel de week snoepen of nodig veel familie en vrienden uit.

Een gedachte over ““Toet”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s