De mooiste Sinterklaasbrieven.

"Wij hebben al alles..wij hebben een warm huis, een kast met teveel kleren, een kamer met teveel speelgoed. Elke dag krijgen jullie warm eten en propere kleren. Jullie mogen naar school, scouts en muziekles gaan. Er zijn kinderen in de Filipijnen die niets meer hebben. Geen huis, geen eten, geen speelgoed. Er zijn zelfs kinderen van wie hun mama en papa zijn weggewaaid en die nu alleen op de wereld zijn. Waarom zouden wij niet voor één keer de kado's aan ons voorbij laten gaan en vragen aan Sinterklaas om het geld in plaats van aan ons speelgoed aan de kinderen van de Filipijnen te geven".

….

De twee oudsten, 13 en 11jr,  keken begripvol en knikten stil instemmend.

Inez, 9jr, begon te huilen: "Ik vind dat zo erg wat er met die kinderen gebeurt"

Aster, 7jr: "Maar ik heb nog niet alles van lego friends"

en Winand, 5jr, dacht vooral na over welke vrienden op zijn feestje mogen komen en hoe hij kan ontsnappen aan de volgende warme maaltijd.

….

 

We lieten het een paar dagen bezinken, we wouden dat alle vijf de kinderen het begrepen en luidop zouden zeggen: "Ik ga akkoord".

De drie oudsten hadden niet veel uitleg nodig en begrepen de ernst van de situatie in de Filipijnen en de rijkdom van ons leven. Winand, de jongste, is eigenlijk onwetend en zal niet echt beseffen dat er kado's hadden moeten zijn als zijn zussen en broer ook niets krijgen.

Dat ze rond 6 december op de speelplaats niet zouden kunnen meepraten over welke kado's ze gekregen hadden, vond Aster het aller-ergste. "Maar dan kan jij fier vertellen dat je voor één keer geen kado krijgt en er wel een ander kind mee helpt". Het vooruitzicht van de kerstfeesten helpt natuurlijk ook, al hebben we daar de nadruk niet op gelegd. Het gaat er vooral over dat wij eigenlijk teveel hebben en anderen helemaal niets.

Dit jaar dus geen Sinterklaaskado's in ons huis. Het bedrag dat we normaal zouden uitgeven, storten we op Haiyan 21-21

 

 

34 gedachtes over “De mooiste Sinterklaasbrieven.

 1. Riet zegt:

  Wauw. Goed idee, maar ook, ik leerde ooit op een vorming over tieners dat een kind pas op zijn 15de echt in staat is om een ander boven zichzelf te stellen. Een hele bende super sympathieke prepubers daar bij jullie!

  Like

 2. Julie zegt:

  ik weet het niet echt… Het is heel erg wat er in de Filipijnen is gebeurd en zet aan tot nadenken, maar ik vind dat je een kind een kind moet laten zijn. Ze zijn nog alle drie onder de 10 jaar, ze kunnen nu nog genieten van het motto 'hakuna matata, je hebt geen zorgen'. Op die leeftijd al stilstaan bij de dingen die op die leeftijd een ver-van-uw-bed-show zijn… Daar plaats ik bedenkingen bij. Als ze het zelf voorstellen, dat is een ander geval.

   

  Like

 3. Mie Katoentje zegt:

  Moedige kinders seg! Hier gebruikt de Sint de kadobonnen van het werk van papa, die helaas op moeten (helaas want van een winkel waar wij niet echt ons goesting vinden). Maar wij storten wel een gezinsbedrag en werken met de kids wel aan bewustwording, wat al heel wat is voor een 5- en 3-jarige. De 1-jarige krijgt nog enkele jaren respijt πŸ™‚

  Like

 4. Ruth zegt:

  Amai. Sjiek hoor. Toen ik de brief voorlas was de reactie van lans….hmmm niet dit jaar, volgend jaar:-). Mijn 7 jarige is er dus idd nog niet klaar voor.

  Like

 5. Katrien zegt:

  Oh Hilde… zo nobel! 
  Maar ik vind het ook heel dubbel hoor. De twee oudsten kunnen dat inderdaad al beter plaatsen, maar ik hoop voor de rest toch dat Sinterklaas ook voor hen iets waardevols brengt.
  Sinterklaas gaf oorspronkelijk gerief aan de armen. Het is dan niet zo gek dat hij daar dit jaar extra op wil inzetten. Maar Sinterklaas is een goeie heilige en weet alle goed schoon te verdelen. Als er voor jullie kinderen niks in zijn zak zou zitten, dat zou toch het andere eind van het spectrum zijn, niet? πŸ˜‰

  Like

 6. Korinne zegt:

  Mooi!  De Sint, daar geraak ik niet onderuit (is ook wellicht het laatste jaar dat je jongste erin gelooft en ze heeft een lastig jaar achter de rug) maar mijn kerstcadeau stortte ik op dezelfde rekening en de kindjes (10 en 6) hebben ook ingestemd met een mini-kerstcadeautje en simpele maaltijd zodat we een extraatje kunnen storten.  Bewustmaking kan niet vroeg genoeg beginnen!

  Like

 7. Sonja zegt:

  Dit is iets wat in ons gezin altijd speelt, mijn kinders zijn in Afrika geboren en geadopteerd. En wat ik niet wil is dat ze steeds moeten nadenken over dat wij het hier zo goed hebben en de kinderen daar zo slecht. Wij hebben een potje in huis staan waar het hele jaar door geld in gaat: statiegeld van flessen, als we geld vinden op straat. Soms doen de kinderen daar zelf iets in van hun zakgeld. Met het geld ondersteunen we hun families in Afrika, heel concreet dus. En wij als ouders zorgen ervoor dat er altijd genoeg in het potje zit om het maandbedrag te kunnen betalen.
  Bewustmaking is prima, daar ben ik zeker voor, maar bij ons gaat Sinterklaas altijd door!

  Like

 8. R. zegt:

  Vraag me af of je niet beter een positieve actie organiseert (vb geldinzameling door wafelbak) in plaats van kinderen af te straffen door ze geen cadeau te geven. Laad je ze op die manier niet met een schuldgevoel op voor al het leed in de wereld? Gaat deze vorm van solidariteit niet te ver voor zo'n jonge kinderen?

  Het is net alsof je werkgever zou zeggen "dit jaar krijg je geen eindejaarspremie, we schenken het integraal aan de Filipijnen". Zouden alle mensen die enthousiast reageren op het Sint-plan nog altijd hun duim omhoog houden? Ik betwijfel het…

  Like

 9. De la Meringe zegt:

  Sjapoo ! Hier waren er ook bonnen via papa's werk te verdoen in een mega-speelgoedwinkel. Ik voel me daar elk jaar zeer slecht. Zoveel overroepen speelgoed, plastiek dat bijna kapot gaat als je er nog maar naar kijkt. Keiveel speelgoed in grote dozen die perfect zelf te maken zijn met zaken die je thuis liggen hebt. Klimaatopwarming ? Onze schuld niet ? Amaai… Leve de kringwinkel of de creatievelingen in ons, of een ticketje theater of cinema. Ons kinderen (10 – 9 – 7) beseffen dit wel, maar afstand doen van kadootjes ligt wel moeilijker.

  Like

 10. jasmijn zegt:

  Ik heb tranen in mijn ogen en een krop in mijn keel! Wat mooi!! Wij doen dat al enkele jaren met kerstmis. We kopen geen cadeaus voor elkaar, maar storten het voor het goede doel en dit jaar zal dat ook de Fillipijnen worden.

  Like

 11. Haas zegt:

  Ik vind het een beetje jammer dat ik hier toch ook enkele negatieve reacties lees op dit mooie initiatief. Ikzelf heb integraal mijn kadootjes voor mijn eerste communie aan een buurtwerking voor kansarme kinderen 'moeten' schenken, dus  ik had geen keuze (maar mijn ouders hebben het me wel goed uitgelegd) en ik was ook nog te jong om anderen boven mezelf te zetten, maar het heeft me wel mee gevormd en tot op vandaag blijf ik zo'n dingen doen. Ik zal mijn kinderen dit ook zeker meegeven en er niet mee wachten tot ze puber zijn!

  Like

 12. mariejeanne forret ,Wijnendalestraat,81,86OO,Beerst zegt:

  beste ,ik ben van vzw de helpende hand,al 30 jaar secretaris van de vzw ,ik was uitgenodigd om zaterdag naar de kwb van oostende om speelgoed op te halen ,wij zorgen al 30 jaar voor de minderbedeelden met speelgoed voeding en kleding,;dus proficiat met jullie inzameling op zovele plaatsen ,onze vzw adres is wijnendalestraat 81,86OO Beerst wesvl.dus bij jullie inzamelpunten iets over hebt,van kleding schoenen hebben we altijd tekort ook van speelgoed ,mag je ons altijd verwittigen ,we komen dat met veel plezier ophalen ,onze website is http://www.vzwdehelpendehand.be
  vele groetjes en veel succes met de inzamelingen ,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s