Sintenspeculoos

Sinds een aantal jaren staat er deze grote houten sinterklaasblok op mijn kast. Speculoos maken stond nog niet op mijn prioriteitenlijstje en dus bleef de houtblok louter decoratief. Sinds een tijdje – omwille van ecologische redenen (minder verpakkingen) en gezondheidsredenen (minder koeken in huis halen) – bak ik één keer per week zelf een 'snoeperij'.  De kinderen staan dan aan mijn keukenschort te trekken om mee te helpen.  Deze keer was het vooral Inez die haar helpende handjes aanbood met haar lievelingsboek "Het grote sinterklaasboek" opengeslagen op het hoofdstuk 'het schriftje van Piet Kok'. Ik nam het recept van dit kinderboek gewoon over, maar ipv een potje "speculooskruiden" te kopen, ging ik op zoek naar de juiste samenstelling van die kruidenmengeling. Ik zocht in mijn kookboeken en op internet, vroeg raad op facebook en vond mijn ideale kruidenmix.  Ik deel het graag met u, want het is overheerlijk.

nodig:

500g zelfrijzend bakmeel
250g margarine
350g bruine suiker
1 ei
2 eetlepels water
2 eetlepels speculooskruiden en die maak ik zo:

 

3 koffielepels gemalen kaneel
8 kruidnageltjes
1/2 koffielepel witte peper
1/2 koffielepel kardemonbolletjes
1/2 koffielepel gemberpoeder
klein beetje anijspoeder
(alles fijnmaken in de vijzel en deze hoeveelheid is precies goed voor 500g bloem)

 Gewoon alles bij elkaar mengen en kneden. Als je met de blote handen kneed, moet je het deeg even laten rusten in de frigo, omdat de warmte van je handen de boter wat doet smelten. Als je het met de keukenrobot doet, kan je het onmiddellijk in de vorm leggen.

Bestrooi de houten vorm met wat bloem en boetseer het deeg erin. Dat mag in kleine stukjes, de kinderen vinden dit een heerlijk werkje. Het overtollige deeg snij je met een ijzerdraad eraf. Om het deeg uit de houten vorm te halen leg je een bakplaat (met bakpapier!) op de vorm en draai het geheel om zodat het deeg uit de vorm valt.

Heb je geen houten speculoosvorm, dan maak je gewoon bolletjes deeg die je wat platduwt op de bakplaat. Met koekjesvormen werken is moeilijk omdat het een erg plakkerig deeg is.

Bakken in een voorverwarmde oven op 180°, ongeveer 10-12min. Hoe langer je bakt, hoe krokanter het wordt. Ze zijn zacht als ze uit de oven komen, maar ze worden harder als ze afkoelen. Ze worden ook lekkerder na een paar dagen, maar dat gebeurt hier helaas niet dikwijls…

 

7 gedachtes over “Sintenspeculoos

  1. appelstien zegt:

    Oh zo heerlijk die speculaas (of -loos)! Ik ben er zelfs van overtuigd dat het te doen moet zijn om overheerlijk suiker-, zuivel-, én glutenvrije speculaas te maken, met boekweit! 'k Heb keilekkere boekweitspeculaasjes geproefd dus ik ga dat binnenkort toch ook eens moeten proberen; voor de kruiden kom ik hier dan zeker terug piepen!

    Like

  2. hilde zegt:

    @katrien: Ik heb gewoon het recept van het boekje overgeschreven, ik weet niet of het baktechnisch een verschil maakt, want in feite heb ik zelf boter gebruikt ipv margarine…misschien moet ik het aanpassen want misschien wordt het niet hetzelfde…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s