In het zwaluwnest.

In één van de stallen hangen sinds heel lang 4 zwaluwnesten.  Maar ze zijn sinds heel lang onbewoond. Nochthans is hier alles aanwezig om zwaluwen een aangenaam leven te geven: de nestjes zijn onaangeroerd, de ramen staan altijd open, er is modder, er zijn veel vliegen,…maar dus geen zwaluwen. 

Toch merkte ik laatst beweging in één van de nesten:

Ik verstopte mij achter mijn statief met fototoestel en ik moest niet lang wachten: 

"wiet-tek-tek-tek-tek-tek-tek"

Het was geen zwaluw, het was de zwarte roodstaart!

Excuses voor de slappe foto, het is de enige van de ouders bij het nest. Ik heb echt honderden foto's van het nest. Een nest vol kuikens die vooral uit snavel bestaan. Ze staken dapper hun kopjes over de nestrand als ze de ouders hoorden roepen. Maar de ouders vonden mijn aanwezigheid maar niks. Op één of andere manier moet hun "wiet-tek-tek-tek-tek-tek-tek" met een gevaar erbij – met mij dus – anders klinken. Ik hoor geen verschil, maar de kuikens hoorden de waarschuwing van hun ouders en lieten zich niet meer zien zolang ik binnen stond. Zodra ik naar buiten ging hoorde ik ze weer luid roepen. 

Vier dagen later – toen er 31 mensen op het erf stond tijdens het communiefeest – vlogen de jongen uit:

Nog een dag later zie ik de hele familie zwarte roodstaart nog steeds op de dakrand zitten. Ze kwetteren er met hun zessen – 2 ouders en 4 jongen –  vrolijk op los. De jongen vliegen korte stukjes heen en weer en de ouders brengen nog steeds insecten aan. 

 

 

 

2 gedachtes over “In het zwaluwnest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s