Fietsers!

Stien vroeg mij laatst of ik ambassadeur wou zijn voor de campagne korte ritten van mobiel 21vzw om mensen aan te moedigen om korte afstanden zoveel mogelijk te voet of per fiets af te leggen.  Ik ben toen stout geweest en ik heb neen gezegd. Neen, omdat ik helaas één van die Belgen ben die per jaar gemiddeld 450km aan korte autoritten tot 5km aflegt. Helaas misschien zelfs meer.  Ik vond het dan erg fout om zelf veel korte afstanden met de auto af te leggen en tegelijk anderen aan te moedigen om het met de fiets te doen. Maar ik heb soms geen andere keuze. Het ligt aan mijn groot gezin en de vele hobby's die ze hebben waardoor ik heel veel moet chauffeuren. Als het erg tegenvalt ben ik op een woensdag 8 keer een korte rit van 6km aan het doen. Al proberen we altijd te carpoolen of doe ik ondertussen boodschappen.  

En hoe kom ik erbij dat ik nu dan wel ineens blog over dat fietsen? Omdat mijn klein fietserke zelf fietst!!

 

Ik heb heel erg lang met 2 fietsstoeltjes rondgereden: eentje vooraan, eentje achteraan. Er is een tijd geweest dat er ook een fietskar achter mijn fiets hing. Er is zelfs een tijd geweest dat ik één klein fietserke naast mij had, een kleuter voorop, een kleuter achterop, een peuter in de fietskar en een baby in de buik. Onverantwoord eigenlijk. De fietsstoeltjes en fietskar zijn ondertussen al lang doorgegeven aan familie en vrienden. En daar voegt zich binnenkort ook de aanhangfiets bij. Tot 2 dagen geleden hing Winand achter mij. Maar nu hij kan fietsen fietst hij naast mij. Zonder fietsstoeltjes vond ik al een grote vrijheid, nu zonder aanhangfiets is nog beter en het beste zou zijn als ze ook zelf hun boekentassen dragen en ik niet als een muilezel moet rondrijden 😉

Hij is erg dapper, want het is het meest rommelige fietsje ooit. Het kraakt en piept en het is verroest. Alle kinderen van zijn klas hebben een blinkende mooie fiets met degelijk werkende remmen. Hij moet het helaas doen met dat oude fietsje waarop Mattijs indertijd ook leerde fietsen, en 3 kinderen voor hem, want wij doen van doorgeef-fietsen. We hebben nog nooit een cent betaald voor een kinderfiets, we krijgen en geven ook weer door.  Maar Winand is fier en trapt dapper door. Iep-reddel-iep-reddel-iep-reddel-..als je leert fietsen op kasseien dan kan je het wel he? (ok, als je benen moe zijn, mag je even stappen) (Als het gras kriebelt ook) (En bergaf ook..) (..want je remmen werken maar half).

Als ik dus niet ga werken, fiets ik met de drie jongsten naar school die 3km verder ligt. De twee oudste kinderen fietsen dagelijks 10km naar school en 's namiddags weer 10km terug naar huis. Mattijs wil een koersfiets om te trainen en om in de gazet te komen: "Merckx is herrezen!". Birgit sprak vorige week de wijze woorden: "Ik kan maar beter blijven fietsen naar school, want wat voor een humeur zou ik anders hebben!". Inez droomt ook al van 'naar het middelbaar' te fietsen, "hoe snel zou ik dan gaan, mama?". En Aster fietst en moedigt Winand aan.  Dus ja, wij zijn eigenlijk wel een fietsende familie. Ons humeur wordt er beter van, onze benen ook. En misschien ook een beetje het milieu, want alle kleine beetjes helpen, toch?  

 

2 gedachtes over “Fietsers!

  1. de la Meringe zegt:

    Beetje gelijkaardig verhaal hier. Wij doen ook wel moeite om de fiets te nemen naar de school, … maar weg en weer naar alle activiteiten (mét veel materiaal, instrumenten, ….) gebeurt ook meestal met de wagen ((ook carpooling). Ik probeerde in te zoomen op de coole fluo-jas, maar, … onder de L heb ik niet kunnen lezen wat er opstond … 

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s